Bumerang

27 Mart 2014 Perşembe

OLED ve Ultra HD. Hangisi daha iyi ?


Bugünkü yazı eşim Gürcan'dan TV meraklılarına


Ultra HD (4K) ve OLED TV; her ikisi de yeni teknolojileri ile muhteşem görüntü kaliteleri vadediyor. Ama hangisi en uygun seçim olacak?

OLED TV’ler aslında bir süreden beri TV sektörünün gündemindeydi ve sunduğu özellikler, TV teknolojisinde son nokta olarak görülürken, fiyatları yüzünden, bu teknolojiye sahip TV’ler ulaşılabilecek seviyelerde değildi. Üretim fire oranlarının azalması ile maliyetlerinin ve dolayısıyla tüketiciye ulaşan fiyatın azalması bekleniyordu ki, OLED TV, yanından hızla geçen Ultra HD çözünürlüğün tozu, ve dumanı arasında kalıverdi birden bire. 

Şimdilerde yeniden hatırlanan OLED TV ve en büyük rakibi ULTRA HD’yi  sizler için karşılaştırmak istedim.

ULTRA HD’nin sağladıkları

Çarpıcı yüksek çözünürlük

ULTRA HD TV’yi taçlandıran görüntü kalitesi adeta gözlerimizi kamaştıran bir yükseklikte çözünürlüğe sahip. Mevcut Full HD TV’ler ve Blu-ray’lerin tam 4 katı yani,

3840 x 2160 ‘lık bir piksel sayısından söz ediyoruz. Düz ekran bir televizyonda bugüne kadar görülmemiş şekilde, görüntüyü tüm detayları ile gözler önüne seren bu teknoloji, daha önce 4K olmayan bir görüntüyü nasıl izlemişiz dedirtecek nitelikte güzellikler sunuyor. 

ULTRA HD ve Blu-Ray diskler

Bu derece yüksek çözünürlükteki görüntüler haliyle oldukça büyük kayıt kapasitelerine de ihtyaç duymakta. Mevcut durumda en yüksek kapasiteyi sağlayan Blu-Ray’ler dahi ancak 25 GB’ı bulan kapasiteleri ile ULTRA HD filmler için yetersiz olsa da, 3 katmanlı Blu-Ray disklerin üretilmesi çok iyi bir zamanlama ile ULTRA HD’nin imdadına yetişti. 4K’ya dönüştürülmüş filmler ile hemen kullanımına geçilen 3 katmanlı Blu-Ray’lerin, ancak yine de doğrudan Ultra HD şeklinde çekilebilecek bütün filmler için yeterli olmayabileceği endişesi halen geçerliliğini korumakta.

Görüntünün ULTRA HD’ye yükseltilmesi

Ultra HD şeklinde çekilecek filmlerin raflardaki yerlerini alması beklenirken, 4K TV’lerin sahip olduğu, görüntü çözünürlüğünü yükseltme “upscaling” teknolojisinin, 4K hayranlarına yakın gelecekte karşılaşacakları görüntü kalitesi hakkında önemli fikir verecek etkinlikte olduğunu söyleyebiliriz. Oldukça yüksek başarı oranı ile çalışan “akıllı piksel oluşturma” teknolojisi sayesinde, ekrana yansıtılan normal TV yayını, Blu-ray, DVD ve hatta YouTube videolarının(!!!) dahi ULTRA HD’ye dönüştürülebildiği görülebilir.
Yaklaşan 2014 Dünya Futbol Şampiyonası’nın yurt dışında BBC ve Sky gibi  bazı yayın kuruluşları tarafından 4K olarak yayınlanacağı duyurulsa da ülkemizdeki ULTRA HD TV sahipleri için bu kupanın golleri akıllı pikseller tarafından atılıyor olacak.

ULTRA HD ile Full HD 3D

4K teknoloji ile, pasif 3D sisteminde de Full HD görüntü elde edilebilecek. Mevcut pasif 3D teknolojisinde 1080p’lik full HD görüntü iki göze 720p olarak paylaştırılıyordu ve artık 4K sayesinde her ki göze de 1080p görüntü çözünürlüğü iletilecek ki, bu da 3D film ve oyunlarda daha çok detay ve daha belirgin bir derinlik hissi anlamına geliyor.

OLED TV neler getiriyor ?

Daha siyah siyahlar , daha beyaz beyazlar ve daha gerçek renkler

OLED ekranlar, kendi ışığını ve rengini oluşturan pikseller kullanıyor. Bu nedenle, görüntünün o bölgede talep ettiği daha derin ve gerçek siyahlar için pikseller kendilerini kapatır ve o alanlar gerçekten siyah olur. Ayrıca ekran kenarlarından ışık sızması sorunu da yaşamayan OLED’ler, plazmalardan dahi daha koyu siyah renkleri, en parlak beyazları ve gerçeğe en yakın ve parlak renkleri geniş bir yelpaze şeklinde sunabilecek yetenektedir. 
Geniş izleme açısı sunan OLED ekranlar diğer ekranlara göre daha uzun kullanım ömrü de sağlamaktadır.
Renkleri işlemekteki başarıları ile yorumlarımı adeta bir deterjan reklamına çeviren OLED TV’ler, şimdiye kadar görülen en yüksek kontrast oranlarını sağlayan teknolojileri ile gece sahnelerine ait görüntülerde de rakipsiz bir performans sunmakta.

Daha ince ekranlar

Gittikçe incelen düz ekranlarda, “en inceyi” de yine OLED TV’ler sunabilmekte. Akıllı piksel teknolojisi sayesinde diğer ekranlar gibi bir arka ışık kaynağına ihtiyaç duymayan OLED ekranlar neredeyse parmak kalınlığına ancak ulaşan incelikleri ile tasarımcılara sayısız imkanlar sağlarken, yeni ekran şekillleri oluşturmak için de ilham veriyor.

Kavisli Ekranlar

Daha başarılı ve doğal bir derinlik için önemli avantajlar sunan kavisli ekran teknolojisi OLED ekranlar ile tam uyumlu olarak kullanılabiliyor. IMAX sinema sisteminde de kullanılan kavisli ekranların OLED TV’lerde yer alması ile gerçekçi sinema keyfini evlerimize taşımak mümkün görünüyor.

Özet

Her iki teknoloji de tüketiciye halen oldukça yüksel fiyatlar sunuyor. Derin siyah ve parlak beyazları ile OLED TV’ler kullanımınız için hazır durumda. Ama en yüksek çözünürlüğü sağlayan ULTRA HD TVler için ise biraz daha beklemek gerekli, çünkü henüz yeterli sayıda ve yaygınlıkta yayın ve Blu-ray mevcut değil.
Elbette bir an önce TV’lerine kavuşarak, “upscaling” teknolojisi ile bekleme zamanını, keyifli bir hale getirmek isteyecekler de olabilir. Ancak, inanılmaz ölçüde artan görüntü kalitesine ve erişilmesi güç fiyatlarına rağmen, üretim teknolojisi, malzeme ve işçilik kalitesine bağlı olarak markaların cihaz kalitelerinin önemli değişkenlik göstereceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Ultra HD henüz çok yeni ve ilk modelleri ile markalar öğrenmeye ve Ar-Ge’lerini tüketici şikeyetleri ile şekillendirmeye devam ediyorlar. Ultra HD’de halen kulanımı devam eden arka ışık kaynağı nedeniyle, ışık sızması sorunu ile karşılaşmanız mümkün.
OLED’ler ise artık olgunluk seviyesinde ve kötü sürpriz olasılığı oldukça düşük. Gerçekten güzel ve başarılı bir TV satın almak için size yeterli alternatifleri sağlayan bu iki teknolojiden hangisi ile devam etmeye karar verseniz verin, mağazaya gitmeden önce alacağınız cihaz üzerinde araştırma yapmanızı ve mağazada gerçekleştireceğiniz iyi bir inceleme sonrasında  satın alma kararı vermenizi tavsiye ediyorum.

Gürcan Üsgülen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder